WordPress Archieven - iWareCMS Home // WordPress Archieven - iWareCMS

404, pagina niet gevonden

404, pagina niet gevonden

Een dode url, daar is Google niet zo’n fan van. Ook bezoekers kunnen er geïrriteerd van raken en dit kan ervoor zorgen dat ze je website al snel verlaten. Als je een grote nieuws-website hebt met veel berichten, blog-posts of afbeeldingen is het lastig om ze regelmatig te controleren op dode links. Een dode link (= een link naar een pagina die niet bestaat) is niet ‘user-friendly’ en dus ook niet Google friendly. Gelukkig biedt WordPress de oplossing doordat iemand deze plugin heeft ontwikkeld die al het werk voor jou doet! Als er een link uitkomt op een 404 pagina krijg je hier keurig een melding van en hij redirect de kapotte link naar een (relevante) werkende pagina. Als jij bijvoorbeeld een typefout hebt gemaakt bij het invoeren van de url zorgt de plugin dat de link automatisch naar de juiste pagina/post gaat, wat de bezoekers & Google erg waarderen!

Broken Link Checker

De plugin heet “Broken Link Checker“. De Broken Link Checker plugin is gratis te downloaden via de WordPress plugins. Na het installeren heb je tal van mogelijkheden om de plugin in te stellen naar jouw wensen. Als je gebruik maakt van externe afbeeldingen (= een afbeelding op je website plaatsen die ergens anders gehost wordt) is het handig om de ‘afbeeldingen’ ook aan te vinken, zodat je ook een melding krijgt als zo’n afbeelding weg is. Zeker een bericht met een mooie uitgelichte afbeelding moet niet verpest worden doordat de externe website de afbeelding wordt verwijderd! Het is hierom ook aan te raden om afbeeldingen zelf te hosten. De afbeelding zijn dan ook nog sneller ingeladen en dat is ook erg prettig.

Meerdere talen

Meerdere talen

Wil je een website in meerdere talen bouwen? Met WordPress kan dat. De plugin qTranslate biedt je de mogelijkheid om je website in meerdere talen aan te bieden.
Per pagina krijg je ieder veld twee (of meer) keer te zien. Bijvoorbeeld de titel, content en meer.
Op die manier kun je voor elke taal je eigen tekst invoeren.

Zo kun je je website in oneindig veel talen bouwen en kunnen bezoekers met één klik op een vlaggetje switchen van taal.

Let op: niet ieder thema is geschikt voor qTranslate

WPML (WordPress Multilingual Plugin)

Een betaald alternatief voor meertalige websites in WordPress is de WPML plugin. Die heeft meer te bieden en geeft minder problemen met “compatibility”. Op dit moment worden ruim 40 talen ondersteund.
De juiste taal wordt automatisch geladen op het moment dat een bezoeker uit het buitenland je website bezoekt.

Ook plugins en het thema zelf kun je vertalen met de WPML-plugin. Hij is er al vanaf 29 dollar voor simpele blogs en 79 dollar voor het gebruik als uitgebreid CMS.

Trage website

Trage website

Waarom is een (WordPress-)website langzaam?

Er zijn veel zaken waar dit aan kan liggen. Meestal ligt dit aan een trage hostingpartij, aan de gebruiker die te veel plugins heeft geïnstalleerd of allebei.

Daarnaast kan het ook aan je WordPress theme liggen. Veel gratis WordPress themes zijn bijvoorbeeld slecht gecodeerd, waardoor ze je website veel langzamer maken. Betaalde thema’s hoeven helemaal niet duur te zijn (kijk naar ThemeForest), dus het is zeker iets om te overwegen.

Hoe snel is mijn website?

Een snelle website is erg belangrijk; Google beloont snelle websites en ook bezoekers zijn sneller geneigd om iets te kopen of om verder te klikken.
Voordat je je website gaat optimaliseren met behulp van een caching-plugin, is het belangrijk om te checken hoe snel je website is. Je kunt dan na het instellen van de plugin beter beoordelen of het verschil heeft gemaakt.

Om te checken hoe snel een website is, kun je gebruik maken van twee gratis tools: Google Pagespeed Insights en de Pingdom Speed Test.

De eerste test (van Google) kijkt vooral naar eventuele verbeterpunten op je pagina, en geeft je pagina op basis daarvan twee ratings van 0 tot 100. De eerste rating is voor Desktop-computers en de andere rating voor mobiel (deze is bij veel websites lager).

Bij Pingdom wordt minder gekeken naar de verbeterpunten, maar meer naar de échte laadtijd van je website. Oftewel; hoe lang duurde het om jouw pagina volledig te laden?
Bij de Pingdom Speed Test is het handig om in te stellen dat je website getest wordt vanuit Amsterdam, Netherlands. De server staat namelijk (waarschijnlijk) in Nederland, of in ieder geval in Europa. Je website is voor een bezoeker uit Nederland dan ook sneller dan een bezoeker uit Australië.

Testen

Naast het gebruiken van een goed thema, is het belangrijk om niet te veel plugins te installeren. Veel plugins hebben namelijk een negatieve impact op je laadtijd, doordat ze gebruik maken van te veel JS- of CSS-bestanden. Dit zijn stuk voor stuk extra bestanden die geladen moeten worden, waardoor je website langzamer wordt.

Kijk eerst eens goed naar de plugins op je WordPress-website, en verwijder de plugins die je niet meer gebruikt of niet nodig hebt. Doe vervolgens beide tests opnieuw.

Spam tegengaan

Spam tegengaan

Eén populaire manier om SPAM tegen te gaan is het gebruiken van een CAPTCHA bij formulieren op je website. CAPTCHA staat voor CompletelyAutomated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart. Oftewel; een geautomatiseerde test waarmee kan worden getest of je met een mens te maken hebt.

Er zijn verschillende plugins beschikbaar die CAPTCHA toevoegen aan jouw WordPress-website. Er wordt dan een CAPTCHA toegevoegd aan je reactie-formulier en/of login- en registratiescherm. Zo houd je op beide plekken ‘bots’ tegen en maak je je WordPress-website een stukje veiliger.

Securimage-WP

Securimage-WP genereert een eigen afbeelding in plaats van gebruik te maken van Google’s reCaptcha. Bezoekers zullen dit herkennen, omdat veel websites deze techniek gebruiken.

WP-reCAPTCHA

WP-reCAPTCHA is één van de bekendste WordPress plugins voor CAPTCHA. Deze plugin maakt gebruik van de reCAPTCHA-API. Je moet daarom naar de website van reCAPTCHA gaan en je aanmelden met een Google-profiel. Je krijgt dan API-keys en vanaf dat moment kan je de plugin gaan gebruiken.

WordPress beveiligen

WordPress beveiligen

WordPress is regelmatig het doelwit van botnets die proberen in te loggen op je website.
Gelukkig zijn er eenvoudige manieren om je website beter te beschermen.

Checklist:

  1. Kies een geschikte, veilige hostingpartij.
  2. Verwijder gebruikers met gebruikersnaam “admin“.
  3. Kies een wachtwoord met meerdere karakters (cijfers, hoofdletters, tekens).
  4. Gebruik een WordPress table prefix.
  5. Controleer goed of je WordPress plugins te vertrouwen zijn. Download geen illegale plugins. Deze zijn vaak een bron van ellende.
  6. Verwijder readme.html en wp-config-sample.php.
  7. Verwijder plugins en themes die je niet gebruikt.
  8. Installeer Limit Login Attemps.
  9. Houd plugins, themes en de WordPress core up to date.
WordPress site gehackt !

WordPress site gehackt !

WordPress-websites worden vaak gehackt met commerciële doeleinden.
Door jouw website te hacken kan iemand bijvoorbeeld zijn eigen website promoten en/of vanaf jouw server SPAM-mails versturen.

Voorkomen dat je website gehackt wordt

De belangrijkste redenen dat WordPress-websites gehackt worden zijn zaken als onveilige wachtwoorden en/of gebruikersnamen, updates niet installeren, onveilige plugins (of thema’s) en slechte hosting.

Een hack verwijderen

Als je WordPress-website gehackt is, wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk oplossen. Je kunt dit zelf doen, maar vaak is het beter om het door een professional te laten doen of je hostingpartij om hulp te vragen. Een goede hostingpartij denkt mee en helpt je ook om een hack ongedaan te maken.

Recente berichten

404, pagina niet gevonden

16 december 2015

Meerdere talen

15 december 2015

Trage website

4 december 2015

Spam tegengaan

4 december 2015

WordPress beveiligen

4 december 2015